Regler i backgammon

Backgammon är ett roligt brädspel som många troligtvis känner till men inte alla vet hur man spelar eller vad det går ut på. Detta brädspel har funnits länge och har sina rötter i Iran och det finns en hel del olika regler men de moderna reglerna uppkom i USA redan på 1920-talet.Backgammon spelas av två personer och det går inte att vara fler spelare samtidigt. Själva brädan som man spelar på är delad i två delar som kallas för barriärer, så varje person har en egen spelplan. Varje spelare får 15 stycken runda små brickor och spelplanen har 24 stycken fält.

Spelet börjar här

Det du som spelare ska göra är att försöka manövrera alla dina egna brickor genom fälten och komma förbi motståndarens brickor för att ta de ur spel. Spelet startar på det vis att båda spelarna kastar varsin tärning och den som får den högsta siffran på tärningen är den som startar spelet.Är det så att båda slår samma siffra kastar man om tills någon får den högsta siffran. När en spelare sedan startar spelet använder denne dessa två tärningskast i sin allra första runda, det vill säga flyttar sina brickor så många steg som tärningen visar. Man spelar sedan med sina egna tärningar.

Regler

Som du säkert har förstått är det tärningarnas siffror som talar om för spelarna hur många steg de ska flytta brickorna. De flyttas alltid framåt mot en lägre punkt. När en bricka från motståndaren ligger ensam på ett fält kan du slå ut den genom att landa med din bricka på den.Grundidén bygger på beräkningar av sannolikheter där det går att påverka dina odds genom att blockera vägen för motståndaren samt slå ut brickorna. Du kan inte flytta ut dina egna brickor förrän alla 15 brickor befinner sig i ditt eget bo. Den spelare som lyckas flytta ut alla sina brickor först är vinnaren.